onsdag 18 november 2015

Ensamkommande flyktingbarn

Den 13 november, fredag eftermiddag, skickade Länsstyrelsen information om nya fördelningstal avseende ensamkommande flyktingbarn. Man kallade samtidigt till ett möte för kommunernas kontaktpersoner. Uppgiften som länets kommuner har att lösa handlar om en ökning från strax under 900 till ca 7 500 ensamkommande barn för 2016. För Danderyds del en ökning från 19 till 143.

Redan med dagens förhållandevis begränsade mottagande har vi en personalstyrka inom socialtjänsten som går på knäna och vi ser vissa brister. T ex slåss kommunerna om de jour-, familje- och HVB-hem som finns att tillgå för placering av barnen, de slåss också om personal som kan arbeta med allt runt omkring mottagandet. Det egentligen så strikta regelverk som finns kring omhändertagande av barn går inte att följa utan nätets maskor blir större och större.

Det heter att vi har myndigheter som samarbetar kring mottagandet av flyktingbarnen. Trots detta upplever jag dock att vi står ganska ensamma. Det finns ingen att hålla i handen eller luta sig emot. Det gäller att lösa en akut situation dag för dag, eller nästan timme för timme, mycket längre framförhållning har vi inte! Det säger ju sig själv att läget är ohållbart och inte kommer hålla i längden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar