torsdag 23 maj 2013

Inbjudan


Inbjudan
Kommunstyrelsens arbetsutskott, byggnadsnämndens- och miljö- och hälsoskyddsnämndens presidium samt berörda tjänstemän

I kommunens styrdokument för dagvatten står att; ”kommunen ska arbeta aktivt för att gynna och förstärka den biologiska mångfalden” och ”kommunen ska arbeta för att förbättra vattenkvaliteten på kommunens vattenförekomster”. 
Det är helt och hållet i enlighet med EU:s ramdirektiv för vatten, antaget redan år 2000. Faktum är att Edsviken har otillfredsställande ekologisk status, och gör vi ingenting kommer det heller inte att förbättras. Att arbeta med olika tekniska lösningar i Edsviken är naturligtvis ett sätt som vi också jobbar på men, dessa lösningar är dock kostsamma. 
För att få en bra och långsiktig lösning på problemet måste vi lösa problemet vid källan. Dvs vi kan inte fortsätta att låta det smutsiga dagvattnet rinna i kulvertar rakt ut i Edsviken.
I styrdokumentet sägs att ”kommunen ska i planprocessen ställa krav på lokalt omhändertagande av dagvatten där det är möjligt”, och möjligt är det på det allra flesta håll. Det handlar egentligen bara om att tänka rätt och tänka miljömässigt hållbart.
Följer vi den prioritetsordning som tekniska nämnden föreslagit;
1    undvik ämnen som bidrar till att förorena dagvattnet
2    infiltrera nära källan
3    fördröja nära källan
4        rena nära källan
5    öppen avrinning
går det faktiskt att göra något i varje bygg- och/eller anläggningsprojekt för att främja en bättre miljö.

För att få ökad förståelse för problemet och sprida kunskap, inbjuder tekniska nämndens presidium; kommunstyrelsens arbetsutskott, presidierna i byggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden samt berörda tjänstemän på en rundtur i kommunen för att visa upp det goda exempel som finns. 
Inbjudan skickas ut nu och vi gör rundturen tidigt i höst.

Gör vi ingenting kommer vi snart se skyltar om badförbud runt Edsvikens stränder, sjön kommer vara helt död utan liv och det är ju inget någon vill ha.

Läs mer om Edsviken vattensamverkan här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar