måndag 15 april 2013

Visste du det här?

Man talar vitt och brett om företag och företagare. Vad man inte talar om är vad det är för företag och hur stora våra företag är. Det är faktiskt så att vi har nästan bara små och medelstora företag.

Visste du att 75 % av alla Sveriges företag är enmansföretag!

Visst du att bara 0,1 % av alla företag har mer än 250 anställda!

Det här innebär att när stat, kommun och andra myndigheter upphandlar varor och tjänster är de allra flesta av våra företag diskvalificerade. Ett litet företag har små eller inga möjligheter att vara med och bjuda på de många offentliga upphandlingar som varje dag görs runt om i landet. Det beror på flera olika orsaker men en faktor är att många kommuner ställer sk skall-krav som de allra flesta företag inte kan leva upp till. Krav som är helt ovidkommande för affären och som egentligen inte behövs men som av någon anledning ändå ställs.
De små företagen har heller inte den organisation som i många fall behövs bara för att tyda upphandlingsunderlaget, än mindre har de kunskap och erfarenhet av att skriva ihop en offert till en myndighet. Det betyder inte att de inte skulle kunna leverera, det betyder bara att den upphandlande myndigheten ställt för höga krav!

Allt detta innebär att en stor del av den statliga och kommunala upphandlingen, affärer på många miljarder kronor årligen, lämnas över till ett fåtal stora, ofta multinationella, företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar