tisdag 12 mars 2013

Bilfri dag, eller kanske bilfria veckor...

Idag skriver två ledande moderater på Brännpunkt i SvD "Kräv mer av idrottsföreningarna". Vi behöver inte gå vägen genom föreningarna, vi behöver heller inte krångla till det och utöka elevernas skoldag med en timme skolgympa. Jag har ett mycket enklare förslag, dessutom helt gratis!

Låt bli att skjutsa barn och ungdomar till skolan! Låt dem gå eller cykla istället.

Varför inte införa bilfria dagar, eller kanske tom bilfria veckor? Något för skolorna att fundera över. Förutom hälsovinsterna, som ju är enorma, får vi en miljö som lockar ännu fler att gå eller cykla. Det är ju de många bilarna med föräldrar som kör sina barn som vållar röran vid och runt ikring våra skolor.

De flesta skolor är byggda i en helt annan tid. De är inte planerade för den stora biltrafiken vi har idag omkring skolorna. Det finns inte plats för avlämning eller parkering av bilar. Det är just mängden av bilar omkring skolorna som gör att fler och fler väljer att skjutsa, de vågar helt enkelt inte låta barnen gå själva. Vi är inne i en riktigt nedåtgående spiral.

Jag tycker vi försöker vända spiralen uppåt! Ju fler som går och cyklar desto bättre blir miljön, ju bättre miljön blir desto fler vill och vågar låta barnen gå och cykla.

Jag tycker vi åtminstone skulle våga prova..... vad tycker du?


2 kommentarer:

  1. En strålande taktik för att avhjälpa ett problem som jag tror är genomgående i kanske framför allt stockholms förorter.
    Våga prova är helt klart en väg!
    Ska försöka lägga fram ett liknande förslag hos oss på Ekerö
    Helena Butén/Ekerö

    SvaraRadera
  2. Hej Helena
    Visst måste vi göra något åt biltrafiken runt skolorna. Åtminstone här i Danderyd är det ibland kaos, bilar som backar, kör på trottoarer och en hel massa barn som springer åt alla håll.
    Tycker det vore värt att åtminstone testa kanske bilfri fredag nån gång då och då.
    Kul att du också tycker det är en god idé.
    Hälsn
    Carina

    SvaraRadera