tisdag 27 november 2012

Matavfall i fullmäktige

Vårt långa budgetfullmäktige inleds av tradition alltid med allmänpolitisk debatt. Ett enda tillfälle då vi ledamöter får prata om precis vad vi vill.

Själv passade jag på tillfället att prata om matavfall, dvs både om matsvinnet och det faktum att alldeles för mycket matavfall kastas tillsammans med de vanliga soporna som går till förbränning.

Min personliga uppfattning, som jag redogjorde för igår, är också att våra kommunala verksamheter, som skolor, förskolor etc, ska tvingas att göra rätt.

Dvs de ska aktivt arbeta med att minimera matsvinnet och de ska också tvingas att sortera matavfallet och ansluta sig till den sk gröna linjen. Dvs det utsorterade matavfallet ska slängas i tunna så att det går till biogastillverkning och inte till förbränning!

Vi vet att 20% av inköpt mat/livsmedel kastas i soptunnan. Tänk om det istället handlade om skolböcker? Tänk om skolorna kastade 2 av 10 inköpta böcker..... nej det går inte ens att tänka sig....

Nu låter det här med tvång kanske inte så moderat, men det är min uppfattning. Om vi ska nå fram i alla miljöfrågor måste våra kommunala enheter gå före och visa vägen. Helt enkelt vara en förebild i miljöarbetet, precis på samma sätt som vi politiker ska, eller åtminstone borde vara!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar