tisdag 12 juni 2012

Ur DanderydsAktuellt nr 4 2012, sid 9


Här kan du läsa hela tidningen i pdf-format.

Cykeln ger dig både kondition och bättre hälsa. Miljön belastas inte lika mycket i form av avgaser och bullret minskar. Tekniska nämnden i Danderyds kommun vill skapa en trafikmiljö som lockar fler att cykla eller gå istället för att ta bilen. Ambitionen är att kommunen ska vara gång- och cykelvänlig.

Trafikstrategi 2010-2020 ligger till grund för de satsningar som gjorts vid Danderyds sjukhus med nydragen cykelväg, cykelparkeringar och cykelpump.

I år breddas också gångbanorna upp för cyklister utmed Föreningsvägen. Vasavägen och Mörbyhöjden. Kommunen arbetar för säkrare skolvägar och anlägger också en cykelväg utmed en delsträcka av Bragevägen. En cykelmätare har satts upp vid Stocksundsbron för att mäta hur många som framförallt arbetspendlar mellan kommunerna.

- Vi tar cykling på allvar. Vår kommun är idealisk att cykla i. Det är ofta korta sträckor mellan hem, skola och fritidsaktiviteter. Idag är det många som skjutsar sina barn till skolan. Utöka skolgården med lekytor istället för att bygga bilparkeringar. Cykla själv och lär barnen att cykla till sina aktiviteter när de är mogna för det, säger
ger Carina Erlandsson (M) ordförande i tekniska nämnden.


Lär barnen bli goda trafikanter
En trafiklekplats finns i kommunen där du och ditt/dina barn i lugn och ro kan lära sig trafikreglerna på cykel, trampbil eller till fots. Den ligger nära korsningen Skogsviksvägen/ Enebybergsvägen. Här finns det också en boulebana, bänkar och gräsmattor att ha picknick på.

Stor miljövinst att cykla när avstånden är korta
Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer.
I tätorter är 70-80% av resorna kortare än 3-4 kilometer. Det är här den stora potentialen för ökad cykeltrafik finns då avstånden mellan olika målpunkter inom kommunen är relativt korta. Cyklar du lugnt så tar det cirka 10-15 minuter att cykla 3 km.

Exempel på korta sträckor i kommunen:
• Eneby torg - Mörby centrum, cirka 4 km
• Djursholms torg - Mörby centrum, cirka 3.5 km
• Stocksunds torg - Mörby centrum, cirka 2,5 kilometer

Cykla med omtanke om gångtrafikanterna
Gång- och cykelbanan har ofta en gemensam bana där det gäller att visa hänsyn för varandra. Cyklisterna är många på vissa sträckor och varierar från barn till de som cyklar väldigt snabbt. För att undvika faror handlar det om att vara goda trafikanter och respektera varandra.

Cykelkarta med tips på utflyktsmål
Cykelkartan för Danderyds kommun är framtagen av tekniska kontoret. Den kan du hämta på Information Danderyd i Mörby centrum eller på biblioteken i kommunen. Här ser du också var strandbaden ligger.

- Min favorittur på cykel går från Mörby centrum till Sätra äng, förbi Nora träsk utmed vattnet via Borgenviken, säger Carina Erlandsson (M).

Regionalt projekt med Trafikverket
Kommunen samarbetar både med grannkommunerna och Trafikverket för att få bra cykelbanor som länkar ihop kommunernas cykelnät. Danderyd en av aktörerna i samarbetet SATSA II - Regionala cykelstråk, där målet är att få fler att cykla i Stockholmsregionen genom att länets kommuner gemensamt tar fram en cykelplan till 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar