torsdag 10 maj 2012

Kul och spännande företagsbesök

Dagen började tidigt med företagarfrukost på Djursholms slott. Direkt efter det tog kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg, Anders Paulsen och jag själv emot finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl. Hans fick höra lite om vad som händer och sker i Danderyd, både på kort och lite längre sikt.

Vi hann också med ett spännande företagsbesök. På Karlsrovägen ligger ett mycket innovativt företag som arbetar med ögonstyrning av datorer. Detta är en stor hjälp för människor med olika slags funktionshinder.

Företaget heter Tobii, här finns länk till hemsida.

Så här ser det ut när finanslandstingsrådet försöker styra datorn så att en syntetisk röst talar, vad han med sina ögon skriver på dataskärmen.

Företaget är inte mer än drygt 10 år gammalt men kan visa upp en fantastisk utvecklingstakt. Många människor runt om i världen som t ex har råkat ut för sjukdom som t ex ALS, olyckor som medfört ryggmärgsskada, och blivit mer eller mindre förlamade har fått stor hjälp att komma tillbaka. Nu kan de med hjälp av Tobii kommunicera med omvärlden precis som vi andra, dvs använda sms, Facebook och mejla, allt med hjälp av sina ögon. Möjligheterna till arbete öppnar sig givetvis också i och med att de kan använda datorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar