lördag 7 april 2012

Morby C 2.0

Efter att ha varit på besök i andra kommuner i stockholmsområdet kan jag bara säga att jag uppskattar att Danderyd väger in skönheten i varje byggprojekt. Estetiken är så viktig!

Förra gången ombyggnaden och omdaningen av området kring Mörby C var ambitionen hög avseende skönhet och estetik. Arkitekttävling fick avgöra utformning av höghuset och även miljön runt hela centrum.

Allt började med ett 28-våningars höghus med garage, butiker, kontor och bostäder på OK-tomten. Fortsatte med;
ny fasad på det gamla centrumhuset, nytt parkeringsgarage på Hydro-tomten.
På södra sidan nytt kontorshus, gamla posthuset rivas, ett skyddat torg i bra ljus- och solläge.

Lastinfarten till centrum från den västra sidan bort, parkeringsdäcket vid Golfbanevägen rivas, all infrastruktur i hela området ses över totalt, innebärande bl a trygga gång- och cykelvägar, cykelparkeringar.

Mörbyleden sänkas för att få en sammanlänkad centrumanläggning av gamla och nya delen, norr och söder om leden. Gatorna i hela området byggas om med parkeringsfickor och trädplanteringar.

Bostäder byggs utmed Golfbanevägen. Busstorg, bekvämt för resenärerna samt dessutom ett kulturhus i norr.

Golfvägen "bakom" centrum kopplas ihop med norra torget genom en bred inbjudande trappa till centrums nya huvudentré.

Allt detta hänger ihop som tät kedja av åtgärder. En del ligger på kommunen en del på Diligentia allt i samverkan. Mark, byggnader och planer helt och hållet hopflätade i varandra.

Nu har detaljplanen som skulle skulle göra allt detta möjligt vunnit laga kraft, skillnaden är nu att någon politisk vilja att bygga ett 28-våningars höghus på den gamla OK-tomten, som kommunen äger, inte finns idag.

Vad betyder det?

Här finns gestaltningsprogrammet som det såg ut då det begav sig, hur det blir nu? Personligen tycker jag att stora delar av det gamla var helt fantastiska, förhoppningsvis blir Morby C 2.0 ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar