tisdag 31 januari 2012

Vilken vacker vintermorgon

Solen strålar in genom smutsiga fönster och visar upp alla mina dammråttor i all sin glans........

Årets första fullmäktigesammanträde igår var kort, hemma redan till Hustoppen på TV8 kl 21. Tror aldrig jag varit med om ett så kort fullmäktige någon gång! Det lämnade tid också till genomgång av maillistan. Konstigt vad det samlar på sig om man inte hela tiden är uppkopplad och vaken att svara.

Fullmäktige tog beslut om ett energieffektiviseringsprogram. Energimyndigheten har initierat och finansierar utredning hos kommunerna för att den offentliga sektorn ska kunna vara en förebild och föregå med gott exempel. Nu är det bara att börja jobba. Kommunen har förbundit sig till en del åtgärder, det kan handla om miljövänlig uppvärmning, smart belysning, miljökrav vid upphandling och en mängd andra åtgärder för att effektivisera energiåtgången.

Parkering och biltrafik är ständigt levande frågor. Antingen störs man över parkerade bilar som skapar en otrygg miljö för gångtrafikanterna framför allt där trottoarer saknas, eller så vill man helt fritt kunna parkera bilen på gatan rakt utanför sitt eget hus.
Att parkera på gatan är ingen självklar rätt eller rättighet. Det vet vi som bor där det är svårt att ställa ifrån sig bilen och det inte någonstans i närområdet finns parkeringar som är helt utan kostnad. Bilarna är nu så många att jag tror det blir fler och fler som måste anordna parkeringsplatser för egna och besökandes bilar på den egna fastigheten. Har man en villa med någotsånär stor tomt gå går det, med lite god vilja. Vi som bor i höghus, vid genomfartsgatorna eller där gatorna är smala får vänja oss vid att ta en liten promenad, detta antingen vi vill eller ej.
Problemet med bilister som använder våra små lokalgator till infartsparkering blir större och större och fler och fler vill att vi inför parkeringsförbud. Ja helst inte för alla förstås, bara för pendlarna? Men det går ju inte, antingen blir det P-förbud eller inte!
Visst är bilen fantastisk, den ger en frihet som vi är beredda att betala mycket för. Bensinen är nu också uppe i nästan 15 kr/l! Vi måste dock ta oss en funderare på hur vi vill ha det, jag uppmanar alla att tänka och gärna återkomma till mig med dina tankar.

Kommunen har sparat in en hel del pengar genom att vintern hittills varit snöfattig och mild. Men nu kom den, den sibiriska iskylan! Rent ekonomiskt är det bra, för kyla medför inte halka som när det håller sig runt och strax under nollstrecket. Vi kan bara hoppas och be till gudarna att vi får en kall vinter så vi slipper dirigera ut plog- och sandbilarna.

Socialdemokraterna har fått en ordförande värd namnet, Stefan Löfven är ett bra val tycker jag själv. Inte någon politisk broiler utan en man med erfarenhet som inte är rädd för lite skit under naglarna. Hoppas han kan samla ihop oppositionen och bli den duktiga oppositionsledaren som en bra regering behöver. Med Juholt lämnades alldeles för mycket utrymme för både (V) och (MP), en storlek som ingen av de båda var värda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar