lördag 3 december 2011

Kajerna i Djursholm

”Den yttersta strandremsan bör af flera skäl blifva hela samhällets gemensamma egendom. Till betryggande häraf anlägges utåt hela stranden en bred väg, som till större delen åstadkommes genom stenfyllning mot sjön. Denna väg kommer att för såväl gående, som åkande och ridande erbjuda en synnerligen angenäm promenad, med vackra och ständigt vexlande utsigter öfver stora och lilla Värtan.”

Så kunde spekulanterna läsa i det prospekt som presenterades när villastaden Djursholm bildades och såldes. Detta var för över 100 år sedan och nu börjar åldern ta ut sin rätt. Vissa delar av stenfyllningen har genom åren underminerats och riskerar att rasa ut i Värtan.

Den stenfyllda vägen är förstås minst lika viktig idag som då den en gång byggdes och under alla dessa år har inte mycket behövt göras, det var ett rejält bygge. Nu går det dock inte att vänta så mycket längre utan tiden har kommit för renovering.
Tekniska nämnden drar nu igång en stor utredning som inleds med en förstudie. Denna ska ge svar på en mängd frågor, bl a de olika vägavsnittens skick och status, hur vi kan etappindela arbetet, höjd för eventuellt översvämningsskydd, utformning och gestaltning och sist men inte minst hur mycket det kan komma att kosta. Detta blir en mycket omfattande utredning och i detta ingår givetvis också informationsmöte, eller snarare möten, för allmänheten.

Då arbetet kommer göras i hjärtat av Djursholm, i en mycket intressant kulturmiljö är det extremt viktigt att vi går varligt fram. I det förberedande arbetet kommer också byggnadsnämnd, kultur- och fritidsnämnd samt externa experter involveras och för att få riktig bredd kommer programmet, när det är färdigt, underställas kommunfullmäktige för beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar