tisdag 8 november 2011

Ansvar, ansvar

Ansvar, som i rubriken, är ordet för dagen. Eller kanske rättare för veckan, månaden eller kanske tom för året.
När tekniska nämnden beslutade om sitt budgetförslag i juni levde vi i en helt annan tid. Det var bara ljus och solsken vart vi såg.
Nu när den mörka hösten är här har också de ekonomiska förutsättningarna för Danderyd, Sverige och hela Europa och kanske världen förändrats betydligt. Nu går allt i grått och svart.

När tiderna är dystra är det kanske viktigare än någonsin att hålla hårt i pengarna. Vi politiker måste vara ödmjuka och alltid tänka på var de kommer ifrån. Jo. alla som ställer klockan och går till jobbet varje dag, året runt i ur och skur!

Både vår statsminister och finansminister har talat och fortsatt tala om ansvar för landet, ansvar för ekonomin. Det gör vi även här i Danderyd. Vi tar ansvar i ekonomiskt svåra tider och prioriterar hårt bland utgifterna.

Vid kommunstyrelsens möte igår beslutade majoriteten om en mycket stram budget. Tekniska nämnden får, precis som alla andra, prioritera hårt för att få pengarna att räcka till. Allt vi vill kommer det trots allt ändå inte räcka till.

Ett exempel på vad vi ändå måste prioritera är underhållet av våra gator och vägar. Görs inte det går skadorna längre ner i vägkroppen och det blir betydligt dyrare att reparera. Vad som däremot får stå tillbaka är kanske skötseln av våra fina grönområden. Vi kan inte klippa gräs, buskar och sly i samma utsträckning som vi gjort tidigare. Men jag hoppas på förståelse för våra prioriteringar. Detta är en fråga som tekniska nämnden får ta ställning till när fullmäktige fattat budgetbeslutet i slutet av november.

Har du som läser detta tankar på prioritering eller annat i anslutning till budget för 2012 så hör av dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar