tisdag 14 juni 2011

Vad gör vi med maten?

I vissa kommuner sorteras matavfallet ut i särskilda kärl och hämtas separat för att sedan bli till biogas. Här i Danderyd utreds detta och ett inledande försök är i sikte. Visst är det bra att vi har material att göra biogas av men är det egentligen så bra och miljömässigt rätt att göra gas av fullt tjänlig mat?
Tänk om vi istället lät bli att köpa mat som vi sedan inte äter upp. Tänk om vi, precis som förr, lärde oss att laga mat på resterna. För det bästa för miljön är ju egentligen att inte producera och transportera det vi inte äter upp!

Lika bra eller bättre än insamling av matavfall vore kanske en kokbok med tips på hur du tar hand om resterna.

Idag läste jag förresten i DN att de som storhandlar kastar mer mat än de som handlar mindre men oftare. Något att tänka på när du står i affären och väljer mellan det till synes billigare storförpackningen eller den något, till synes, dyrare förpackningen men du vet äts upp?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar