fredag 8 oktober 2010

Agendan

Igår träffade kommunen, dvs tjänstemän från tekniska kontoret, kommunledningen och miljökontoret, SL och Trafikverket för att gemensamt diskutera problemen med buller som breder ut sig lik en tjock obehaglig bullermatta över stora delar av vår kommun.
Både jag själv och kommunalrådet fick också vara med på ett hörn, dvs undertecknad var kanske inte så polerad man bör vara utan jag var tydlig till Trafikverket att det är en ren provokation från deras sida till tillåta 100 som högsta hastighet när vi vill ha 70!
Vid nästa tekniska nämnd kommer jag att på nytt ta upp frågan och gå den hårda vägen och tjänstevägen, vi ska ha 70 nåt annat nöjer vi oss inte med! Så är det bara.

Idag på morgonen har vi haft ordförandemöte. Budget 2011 på dagordningen. Nu har ju alla nämnder lagt sina budgetförslag och nu är det upp till kommunstyrelsen att få ihop alla siffror så det inte blir rött på slutet. En tuff och grannlaga uppgift. Jag kommer naturligtvis slåss för min sak, dvs framför allt fastighetsunderhållet.

I eftermiddag har nomineringskommittén för nämnder och styrelser sammanträde igen, vi har planerat in ett möte i veckan nästan året ut. Det är många poster som ska fördelas men först ska vi naturligtvis få till en uppgörelse, vi har ju inte majoritet själva utan vill samarbeta.
Det är många som ska bli nöjda och en kompromisslösning brukar ju kännetecknas av att ingen blir riktigt, riktigt nöjd men helst ska ju heller ingen part känna sig riktigt missnöjd.

Helgen kommer nog få gå i vilans tecken, min förkylning vill inte ge med sig utan soffan tillsammans med tidningar, korsord och en radio bredvid känns riktigt lockande, och faktiskt nödvändigt. Man ska ju ta hand om sig själv har jag hört....

2 kommentarer:

  1. Ett stor tack för att du och kommunalrådet är med och ger tyngd åt kommunens viktiga bullermöten med Trafikverket och SL!

    Tror även att det är bra att inte vara alltför polerad i dessa diskussioner utan att försöka vidarebefordra den irritation och frustration danderydsborna faktiskt känner när det gäller bullret. Är rädd att kommunalrådet ibland lägger lite för stor vikt vid personligt nätverksbyggande och goda relationer när han förhandlar externt för kommunens räkning. I externa förhandlingar, oavsett om det är med Trafikverket, SL, Diligentia eller övriga Nordostkommuner så måste man vara lite tuff för att få igenom den bästa överenskommelsen från kommunens synvinkel. Det går inte att förlita sig på personlig charm och ett utåtriktat sätt - det kanske fungerar bland grabbarna i partiet men mot sådana tungviktare måste man vara tuff. Till exempel kan man kräva att övriga Nordostkommuner bistår kraven gentemot Trafikverket om en tunnel för E18 för att Danderyd ska bistå Nordostkommunernas expansionsplaner. Då får man en press på regeringen - ingen expansion av Stockholmregionen norrut förrän E18 är i tunnel!

    SvaraRadera
  2. Såg förresten Centerns motion om att påbörja nya förhandlingar med Diligentia om endast centrumbyggnaden och skjuta OK-Q8-timten på framtiden. Tycker det är ett mycket bra förslag och hoppas att moderaterna konstruktivt hjälper till att få ett sådant avtal till stånd så att upprustningen kan starta. Diligentia efterlyste ju själva i sina synpunkter på detaljplanen att kommunen skulle överväga detta alternativ (se Dnr 2005-BN0541 daterat 2009-07-26)

    Hoppas nu bara inte det gått en massa prestige i skyskrapan så att moderaterna och kommunalrådet ser det som ett personligt nederlag att den inte byggs. Om folkpartiets beräkningar stämmer att kommunen bara får 20 miljoner för skyskrapan trots den gigantiska byggrätten så ligger det ju inte i Danderyds intresse att bygga den. Om man dessutom tar med i beräkningen alla kringkostnader det blir och värdesänkningen på villorna runtomkring en skyskrapa skulle medföra så skulle det ju ekonomiskt bli en ren förlustaffär för kommunen.

    Låt opinionen påverka er och jobba aktivt med buller och miljöfrågor under denna mandatperiod så kommer det vara många av oss som återgår till att rösta moderat i nästa val igen. Krya på dig och ha en vilsam helg!

    SvaraRadera